De toekomst van de fokkerij - kansen en bedreigingen

Woensdag 14 september (Nieuwerkerk a/d IJssel), woensdag 14 december (Berlicum), woensdag 8 februari (Zwolle)

Spreker: drs. Maarten Kappen

Een overzicht en bespreking van de bestaande en nieuwe mogelijkheden om de vruchtbaarheid van de hond te beïnvloeden en te verbeteren.

Wat is normaal in de fokkerij en wat niet? Hoe ziet de alledaagse reproductie praktijk eruit tegenwoordig? Wat is acceptabel als beïnvloeding van de vruchtbaarheid en wat niet?  Zijn er verschillen tussen de incidentele en de geregelde fokker in mogelijkheden en resultaten?

Daarnaast worden de in’s en out’s van bepaalde procedures besproken zoals de keizersnede, de kunstmatige inseminatie, IVF, embryotransplantatie tot zelfs klonen bij de hond.


De wereld van kleuren bij honden - vachtkleuren

Woensdag 13 juli (Woudenberg)

Spreker: Marjolein Roosendaal

Iedere fokker heeft wel een idee over hoe het zit met de kleuren binnen zijn ras. Wie zich verdiept heeft weet dat experts als Little er boeken vol over hebben geschreven. Maar de wetenschap staat niet stil en met grote regelmaat worden er nieuwe dingen ontdekt, juist op het gebied van die kleuren. We weten nu dat Little in veel gelijk had en in veel ook niet. Deze interactieve lezing gaat in op de kleuren die we kennen, de eigenschappen die we ervan kennen en de conclusies die we daaruit kunnen en mogen trekken.

Wat is de zin van selectie op kleur? Waarom zou je dat wel of juist niet moeten doen? En wat is er nou eigenlijk waar van die verhalen over kleurgebonden eigenschappen?


De wereld van kleuren bij honden - ogen & neuzen en kleurgebonden ziektes

Woensdag 5 oktober (Woudenberg)

Spreker: Marjolein Roosendaal

Deze lezing is een vervolg op 'De wereld van kleuren bij honden - vachtkleuren'. Je hoeft de eerste lezing niet gevolgd te hebben om deze lezing bij te kunnen wonen, basiskennis van kleurgenetica is wel handig.

We weten dan wel in grote lijnen hoe het zit met de kleuren en vachten van onze honden, maar hoe zit het met neuskleuren? En al die andere afwijkende kleurenzaken in vachten en aan honden? En wat is er waar van die verhalen over oogkleuren en de link met de vachten?
Hoe zit het met ziektes, houden die echt verband met kleur? En hoe dan? Deze lezing gaat in op de vererving van de kleuren en kijkt naar de relatie met andere zaken.

 

Spuiten en slikken: darmziekten bij rashonden en honden met rare dingen in hun maag

Woensdag 10 augustus (Zwolle), woensdag 9 november (Woudenberg)

Spreker: drs. Erik den Hartog

Spuiten - In het eerste deel worden verschillende darmziekten behandeld. Wat zijn de verschijnselen, hoe komt de dierenarts erachter wat de hond heeft en wat kun je eraan doen? In de dierenartspraktijk komen veel rashonden met darmziekten. Zijn er ziektes die bij bepaalde rassen meer voorkomen?

Slikken - In het tweede deel wordt gekeken naar honden die iets ingeslikt hebben, wat ze beter niet hadden kunnen doen… iedereen heeft het vast wel een keer meegemaakt of erover gehoord. Maar wat zijn nu wel of geen goede adviezen? Wat kan via de natuurlijke weg het lichaam weer uit, en in welke gevallen moet je ingrijpen? Vreemde verhalen over vreemde voorwerpen….

Lees meer op onze website! De inschrijvingen zijn geopend!