grasaarGrasaren kunnen gemeen gaan kruipen

In de zomer bloeit het gras met zogenaamde grasaren. Deze grasaren kunnen afbreken in stukjes en bij dieren veel ellende veroorzaken. Een grasaar heeft een scherp puntje en een soort weerhaakjes en wordt ook wel kruiper genoemd. Een grasaar kan in de vacht van de hond blijven hangen en door de huid heen dringen. Dit gebeurt meestal tussen de tenen. Ook kunnen grasaren in de oren kruipen of in ogen terecht komen.
Het lichaam beschouwt ze als lichaamsvreemd materiaal en gaat hierop reageren met een ontsteking.

  Grasaar tussen de tenen

Als een hond een grasaar tussen de tenen heeft, zal hij vaak kreupel gaan lopen. Dit komt omdat de punt van de grasaar al in de huid is gedrongen. De grasaar zal vervolgens de neiging hebben om dieper onder de huid te kruipen. De hond zal op de plek veelvuldig likken of krabben en vaak is daar een gaatje in de huid zichtbaar. Ook kan het zijn dat er al een verdikking is ontstaan. Meestal ontstaat er een fistel om het ontstekingsvocht af te voeren. Helaas is niet altijd duidelijk of de grasaar nog aanwezig is of er door het likken van de hond toch weer uit is gekomen.   
Als men er vroeg genoeg bij is kan men de grasaar goed verwijderen met behulp van een pincet. Let er goed op dat er niet al teveel weerhaakjes in de huid zitten. Pak de grasaar zo dicht mogelijk bij de huid en trek voorzichtig maar resoluut de grasaar uit de huid. Mocht dit niet lukken of de hond laat dit niet toe, dan kan men het beste bij ons een afspraak maken. De dierenarts zal een incisie maken in de huid en de aar verwijderen. De behandeling kan lastig zijn, omdat het grasaartje een behoorlijke afstand kan afleggen onder de huid en dus op een onbekende plaats kan gaan zitten.
De wond zal na afloop goed gedesinfecteerd moeten worden, omdat die al heel snel ontstoken raakt. hondenoor

Grasaar in het oor

Als een hond een grasaar in het oor krijgt, is dit zeer pijnlijk. Hij zal gaan schudden met zijn kop en onrustig worden. Vaak mag je het oor nauwelijks aanraken. De grasaar zal weer de neiging hebben om steeds dieper de gehoorgang in te kruipen.
De dierenarts kan via een otoscoop een smal tangetje in de gehoorgang brengen, waarmee de grasaar verwijderd kan worden. Soms, als de grasaar nog niet te diep zit en het dier niet te pijnlijk reageert, kan dit zonder verdoving. In andere gevallen is het nodig eerst een lichte algehele verdoving te geven.
Indien de grasaar reeds door het trommelvlies in het middenoor terechtgekomen is, is het soms mogelijk via de uitwendige gehoorgang het aartje alsnog te pakken. Indien dit niet lukt, zal er geopereerd moeten worden.
Nabehandeling is vooral afhankelijk van de beschadigingen. Als het trommelvlies nog intact is, kan het oor met een oorzalf behandeld worden. Bij perforatie van het trommelvlies is antibiotica noodzakelijk.

Anatomie van het hondenoor
O    = oorschelp
UV  = Uitwendige gehoorgang
         (verticale deel).
UH  = Uitwendige gehoorgang
         (horizontale deel).
M    = middenoor
B    = binnenoor

Grasaar in het oog

Als de hond na een wandeling plots veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven, dan kan er een klein zaadje in het oog zitten.
Men kan proberen zelf eerst goed te kijken of men iets ziet zitten, maar meestal verdwijnen ze snel achter het 3e ooglid. Ga ook hiermee direct naar de dierenarts. Deze kijkt dan, na het oog eerst tijdelijk verdoofd te hebben, met een speciale pincet achter dit 3e ooglid.
Als te lang wordt gewacht, dringen de zaadjes door het oogslijmvlies en zijn niet meer zichtbaar. Een paar weken later kunnen ze dan achter of boven de oogbol een flinke ontsteking geven. Controleer na iedere wandeling uw hond dus nauwkeurig op deze grasaren, die zo gemeen kunnen kruipen en heel veel hondenleed kunnen veroorzaken.